Hundkvalitet-logo-1000pxqqqÖÖ

Vi är återförsäljare av utvalda produkter från RAUH!

Läs gärna mer om deras nordiska hantverk på deras hemsida!!!

www.rauh.se


 


Ett stort skinn blir ett litet tuggben…
 
 
Du har eventuellt undrat varför våra tuggben inte är helt identiska. Det kan förekomma färgskillnader och en del av dem har även små hål. RAUH! tuggben tillverkas alltid för hand, från början till slut. Varje ben är alltså en unik individ som skapas i händerna på våra yrkeskunniga medarbetare. Skinnet börjar förvandlas till ett tuggben i och med att tillskäraren med vant öga mäter ut en bit av skinnet i rätt storlek och med korrekta mått.
 
Skinnet krymper då det torkar, så tillskäraren måste bedöma hur mycket av skinnets storlek och vikt som kommer att gå förlorat under torkningen. Redan det är ett utmanande arbete! När man även lägger till variationerna i skinnets tjocklek, till och med i ett och samma skinn, så måste man säga att detta inte är ett arbete för vem som helst!
 
Efter tillskärningen viks biten så att den får formen av ett tuggben. Detta är ett precisionskrävande arbete som behövs för att våra produkter ska se bra ut och hålla en så jämn kvalitet som möjligt. Varje skinn har sin egen historia som understryks av varje unikt tuggben.
 
När du nästa gång håller i ett RAUH! tuggben ber vi att du (om du hinner, innan någon snappar det åt sig) funderar över hur många skeden det har genomgått, från jägarens händer till den klara, formade produkten. Dessa skeden utförs av människohänder, inte av maskiner. Dessutom är det ett nordiskt hantverk!
 
 
Tack för att du visar din tillit till de nordiska RAUH! produkterna!
 
 
 
Med RAUH! hälsning,
                          
 
 
                                                       Risto Pelkonen
                                                       Verkställande direktör  

Det är trevligt att du är intresserad av våra RAUH! tuggben. Här följer en beskrivning av vår tillverkningsprocess:
 
Nötskinnen saltas med havssalt på slakteriet för att skinnet ska förbli i gott skick, både i lager och under transport. Detta är en av de viktigaste faserna för ett högklassigt skinn! Sedan avhåras skinnet (= håret tas bort) och skrapas därefter (= eventuellt kött som blivit kvar på insidan tas bort). Efter avhåringen delas nötskinnet på hälften. Narvskinnet går till textilindustrin och vi får spaltskinnet. Spaltskinnet som kommer till oss är alltid tjockt, det tunna skinnet används i vanliga fall för gelatin inom livsmedelsindustrin. 
 
I det här skedet har skinnet inte genomgått någon annan fas än hår- och köttborttagning samt delning. Det är först nu som resan inom den egentliga skinnindustrin börjar. De skinn som kommer till oss skickas ut omedelbart och under sommaren (eller annars när det är varmt) anländer de till oss i kylcontainer. Hos oss lagras de alltid i +4 grader. Vi tvättar skinnet själva och får därmed ett skinn som är klart att använda. Därefter torkar vi de produkter som tillverkas av skinnet enligt EVIRAS HACCP-plan för egenkontroll.
 
För älgskinn är processen ännu kortare i och med att vi använder hela skinnet (alltså även narvskinnet). Skinnen förvaras med hjälp av havs- och/eller bergsalt. Vi hämtar skinnen direkt hos jaktsällskapen, avhårar och skrapar dem och därefter är processen densamma som för nötskinn.
 
Alla våra produkter tillverkas som hantverk vid vår fabrik i Loimaa. En traditionell torkningsmetod innebär att vi torkar tuggbenen i ugnar, under uppsyn. Vi torkar dem inte utomhus och accelererar inte torkningsprocessen med hjälp av infrarödutrustning o.d.
 
-Vi bleker inte våra produkter och lägger inte heller till några andra ämnen som är avsedda för blekning
-Vi använder inga konstgjorda tillsatser i tillverkningen av tuggben och/eller vid avhåring
-Vi garvar inte skinnet (t.ex. krom)
-Vi färgar inte våra tuggben
-Skinnets naturliga färg är även färgen på våra tuggben, därför förekommer det färgskillnader
-Vi ”limmar” inte ihop skinnen
 -Därför ”återgår” våra produkter till ursprungligt skick då de torkar
-Våra produkter har inga knutar som hunden av misstag kan svälja och som därmed medför en kvävningsrisk
 
RAUH! Med vänlig hälsning,
    
        Risto Pelkonen
        Verkställande direktör